sportski 300

Višenamjenska sportska dvorana „Amel Bečković“ u Vogošći

Početak rada se veže za 1953. godinu kada je izgrađen Radnički univerzitet, zamišljen kao organizator i nosilac kulturno-obrazovnih aktivnosti u općini Vogošća. Tadašnja veleljepna zgrada radila je kao Dom kulture i pružala usluge dodatnog obrazovanja odraslih. U svom sastavu Dom kulture, pored ostalog, imao je i osnovnu muzičku školu kao i salu za balet. Takođe, tada je osnovana i Javna biblioteka "Jovan Kršić". Sve do izgradnje sportske dvorane nosio je ime Radnički univerzitet, a 1980. godine dobija ime Kulturno-obrazovni-sportsko-rekreacioni centar (KOSRC) i djeluje kao Radna Organizacija (RO). Po završetku agresije na BiH, odlukom Općinskog vijeća Vogošće, osniva se Javna ustanova "Kulturno-sportski centar Vogošća" kao pravni nasljednik RO KOSRC-a. Sve do stavljanja moderne kuglane u upotrebu 2005. godine, prioritetni zadatak bio je sanirati ratnu štetu (2,5 miliona KM) i osposobiti objekte osnovnoj namjeri, tj. zadovoljenju potreba brojnih sportskih i kulturnih udruženja. Danas se sastoji od sljedećih objekata: Sportska dvorana u čijem sklopu su: mala sala, sala za borilačke sportove, kuglana, press centar, malonogometni teren sa umjetnom travom, teniski tereni, teren za odbojku na pijesku, teren za bočanje,  nogometni stadion sa pomoćnim terenom i Upravna zgrada (Kino sala, biblioteka, Izložbeni hol, poslovni prostori). Završetkom obnove i saniranjem štete stekli su se uslovi i za stvaranje kulturno-zabavnih i sportskih manifestacija. Već su se udomaćile manifestacije "Vogošćanski dani", "Vogošćanske ljetne noći", manifestacija "Sport za sve" kao i mnogi tradicionalni turniri u raznim dvoranskim sportovima.
 
Sportska dvorana  izgrađena je 1980. godine,  i predviđena je  zaodržavanje raznih sportskih manifestacija kao što su: rukomet, košarka, odbojka, mali nogomet,  stolni tenis, gimnastika, karate, teakwondoo,  boks, hrvanje, ostali borilački sportovi, dvoranska atletika i ostali slični sportovi, ali i kulturnih, poslovnih, izložbeno-sajamskih i zabavnih događanja: koncerata, izložbi, sajmova, konvencija i kongresa.
Bili smo domaćini i sudjelovali u organizaciji:

-    Organizacija evropskog rukometnog prvensva za žene – B divizija
-    Organizacija svjetskog prvenstva u hrvanju za kadete
-    Međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici
-    Međunarodna prvenstvo u karateu
-    Međunarodno prvenstvo u teakwondo-u
-    Odigravanje premijer ligaških utakmic (rukomet, košarka, odbojka)
-    Utakmice rukometnog kluba „Vogošća Poljine Hills“ u EHF Challenge Cup-u
-    Međunarodna prvenstav u judo-u
-    Pripreme košarkaških reprezentacija
-    Pripreme odbojkaških reprezentacija
-    Pripreme malonogometnih reprezentacija
-    Organizacija humanitarnih koncerata
-    Organizacija sindikalnih igara (BH-Telecom, MIMS, Centrotrans itd)
-    Organizacija raznih sportskih takmičenja u svim sportskim granama)

 
Fleksibilnost korištenja najizraženija je u višestrukim modalitetima transformacije gledališta, a sve od zavisnosti  manifestacije za koje je namjenjeno (košarka, rukomet, odbojka, borilački sportovi ili  koncerti)
 
Cijeli objekt uklopljen je u okolinu pješačkom platformom, koja se pruža uokolo i stapa s terenom – pristupnom tribinom za pješake.
Sportska dvorana  koja se nalazi u sklopu JU KSC Vogošća, ima na raspolaganju prostor za razne sportske sadržaje. Kroz godine upješno kombinujemo sportske sadržaje, a kvalitetu naše ponude i uspješno udovoljavanje zahtjevima naših korisnika koje potvrđuje referentna lista na kojoj posebno ističemo organizaciju i održavanje velikih sportskih, zabavnih i humanitarnih događaja te uspješnu dugogodišnju saradnju sa našim korisnicima.
Veoma smo ponosni što razvijamo i postičemo kulturu sporta i zdravog života i što u našem centru imamo ponude za sve dobne i interesne skupine.   Osim termina za rekreativce, kapaciteti sportske dvorane omogućuju organizaciju većih sportskih i drugih događaja.

Dođite i uvjerite se u kvalitet naše ponude!

Cjenovnik možete preuzeti ovdje.

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com