Vogošća 5K BH Telecom Night Run 2022

❓️Sigurno se pitate kakav je to natpis na stražnjoj strani vaše majice?

❓️Zašto je medalja bas ovog izgleda?

 

Vogošća je jedna od rijetkih općina u našoj zemlji koja se može pohvaliti da zna imena svojih najstarijih mještana. To se saznalo sasvim slučajno 2006. godine, kada je gospodin Rizo Lemešević iz naselja Krivoglavci (općina Vogošća), prilikom izvođenja građevinskih radova oko svog stambenog objekta, slučajno otkrio vrijedan arheološki lokalitet te  mermerni artefakt i druge ostatke koji svjedoče o bitisanju ljudske civilizacije na ovom prostoru više od 2.000 godina unazad.

Salmedin Mesihović, viši asistent na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, u svom djelu „Antiqvi homines Bosnae“ štampanom 2011. godine u Sarajevu ustvrdio je da pronađeni kameni blokovi u Krivoglavcima ukazuju na postojanje impozantne rimske građevine, najvjerovatnije mauzoleja ili rimske rustikalne vile.

 

Prema njemu, natpis na kamenim pločama potječe iz drugog ili trećeg stoljeća nove ere i nalazio se na objektu čiji je vlasnik bio Publie Elie Victorin, funkcioner Rimske Ilidže, a koji je sagradio sebi za života, svom sinu Viktorinu Aeliusu i supruzi Ulpiji Galiji.

👕UPRAVO TAJ NATPIS SE NALAZI NA VAŠOJ MAJICI.

Ova imena su za sada, kako on tvrdi, sigurno, najstarija poznata imena nekih stanovnika koji su živjeli na području Vogošće. Publie Elie Victorin je u trenutku uklesavanja natpisa bio jedna od tri ili četiri osobe (tresvir ili kvatuorvir) izabrane na izvršnu funkciju s petogodišnjim mandatom. On se, najvjerovatnije, nalazio u samom vrhu lokalne upravne strukture.

 

Rekonstruirana i spojena ploča Publia Elia Victorina smještena je danas u stalnoj postavci Muzeja Sarajeva, a odnedavno njena replika krasi novoizgrađenu Vogošćansku petlju .

 

🥇Obzirom da se radi o petom izdanju Vogošća 5K inspirisani našim stanovnicima iz rimskog doba VAŠA MEDALJA JE U OBLIKU RIMSKOG BROJA 5 “V” A OBLIKOM ODGOVARA I REPLICI PLOĆE NA KRUŽNOM TOKU NA VOGOŠĆANSKOJ PETLJI.

 

Upravo ovakvi historijski artefakti su potvrda da se na prostorima Vogošće živjelo od davnina, da je život ovdje opstao i da će opstati, da su Vogošćani uvijek bili susretljivi ljudi i dobri domaćini.

Dragi prijatelji, dobro nam došli u Vogošću.

 

LINK-OVI fotografija sa trke Vogošća 5K BH Telecom Night Run 2022

link: Vogošća 5K NIGHT RUN 2022 album 1

link: Vogošća 5K NIGHT RUN 2022 album 2

link: Vogošća 5K NIGHT RUN 2022 album 3

link: Vogošća 5K NIGHT RUN 2022 album 4

link: Vogošća 5K NIGHT RUN 2022 album 5