Radna posjeta ministra Kulture i sporta KS

Općinu Vogošća je 13.05.2020.godine zvanično posjetio Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić. Tom prilikom je Ministar Alikadić sa Općinskim načelnikom Edinom Smajićem razgovarao o priroitetnim projektima iz oblasti kulture i sporta koje treba realizovati na području općine Vogošća. Bilo da se radi o već započetim projektima ili o projektima koje tek treba pokrenuti.

Bilo je govora o izgradnji atletske staze na stadionu „Hakija Mršo“, o izgradnji tribina u Sportskoj dvorani „Amel Bećković“, o nadziđivanju upravne zgrade JU KSC Vogošća „Jasmin Isanović Žuti“, otvaranju bazena u WOG centru kao i o drugim aktuelnim temama.

Ministar Alikadić je najavio da će Ministarstvo kulture i sporta u toku 2020.godine podržati izgradnju atletske staze na stadionu „Hakija Mršo“ u iznosu neophodnom da se ovaj projekat privede kraju. Takođe je informisao Općinskog načelnika da postoji interes i spremnost da se bazen u WOG centru čim prije stavi u funkciju. Govoreći o projektima kulture kao posebno važan segment istakao je namjeru da se radi na disperziji kulturnih sadržaja na području cijelog Kantona Sarajevo, te obećao da će Ministarstvo obezbijediti kontinuirano gostovanje sarajevskih pozorišta u Vogošći. Bilo je govora i o uvođenju novog sistema monitoringa sufinansiranja sportskih klubova kako podrška Kantona i općina bila usklađena.

Općinski načelnik Smajić je zahvalio ministru na spremnosti da podrži vrlo značajne kapitalne projekte kao što je izgradnja atletske staze. Izrazio je uvjerenje kako je u ovom trenutku i stavljanje bazena u funkciju realna mogućnost i ta dva projekta je istakao kao prioritetna. Naglasio je, međutim kako i za ostale projekte kao što je nadziđivanje upravne zgrade JU KSC i izgradnju tribina u Sportskoj dvorani „Amel Bećković“ očekuje podršku u narednom periodu. Uvažavajući činjenicu da se mnogi građani suočavaju sa egzistencijalnim problemima ne smije se odustati od projekata razvoja društvene infrastrukture.