BOGOVO ROBLJE

Knjiga

Biblioteka KSC-a Vogošća preporučuje za ovu sedmicu

BOGOVO ROBLJE, Enes Karić

Ovo je priča o tek stasalim srednjoškolcima koji ideološki i svjetonazorski ne pripadaju miljeu socijalističkoga Sarajeva u periodu od 1973. do 1978. godine.

Nakon romana ‘Boje višnje’ (2016.), u kojemu, manirom rasna pripovjedača, prati odrastanje dječaka iz sela Višnjeva u surovim ali i čednim socijalno-psihološkim kontekstima različitih i međusobno uvjetovanih svjetova, romanom ‘Bogovo roblje’ (2020.) Karić nastavlja naraciju o istom tom dječaku, koji, upisom u Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu septembra 1973. godine, ulazi kao mladić u znatno širi životni prostor, gdje drama odrastanja, sve do završavanja petog razreda Medrese, nailazi na vrlo precizirane životne ramove i uvjetujuće okolnosti.
Medresanska kapija je učenicima Medrese dijelila prostor i vrijeme na onaj unutarnji i onaj vanjski svijet, samim tim i protagonist romaneskne priče svoj unutarnji svijet radoznalo sučeljava sa svijetom postojeće društvene stvarnosti koja se, uglavnom, ponašala ili ideološki nadmeno i ponižavajuće, ili s onim povremenim sažalnim refleksima koji, istovremeno, i pomažu i vrijeđaju.
Dječak, koji vremenom postaje mladić, svoje odnjegovane zavičajne usamljenosti suočava s mnogim i očekujućim i iznenadnim životnim iskušenjima. Osjećajući se sve vrijeme strancem, tuđincem, marginalcem, nedovoljno sigurnim, u novoj životnoj sredini, zajedno sa svojim drugarom Rašidom Brčićem, otkriva nove puteve, rasputice, psihologije, sudbinske čvorove, navike, nedoumice, radosti, zabrinutosti, ne zaboravljajući trajnu vezu s roditeljskim pragom, odakle se kročilo u svijet, i naglašenu potrebu da Bogom darovanu radoznalost pretvara u pouzdaniju svoju budućnost.
Onaj dječak iz višnjevskih seoskih nedođija i prvoga, zablehnutog susreta sa sarajevskim nepredvidivim labirintima 1973. godine, uspijeva nadvladati sve kušnje kojima je tokom svoga odrastanja bivao izložen i, zahvaljujući Vjeri, Dobru, Istini i Strpljenju, ostati među onima koji nisu bili ʼna gubitkuʼ.

Godišnja članarina u biblioteci iznosi 15,00 KM (za penzionere 5,00 KM). Članska karta važi godinu dana od dana upisa. Radno vrijeme sa čitaocima: svaki radni dan od 09.00 do 15.00 sati, četvrtkom do 18.00 sati. Naša adresa: Jošanička 33, Vogošća. Broj tel. 033 424 056, biblioteka.kscvogosca@yahoo.com