Preporuka za ovu sedmicu

knjiga

Biblioteka KSC-a Vogošća preporučuje za ovu sedmicu
POLARNA SVJETLOST, Jennifer Donnelly
Mattie Gokey je šesnaestogodišnjakinja suočena s teškim životnim odlukama. Nakon majčine smrti, na nju je pao teret odgoja mlađih sestara na očevom imanju koje jedva sastavlja kraj s krajem. Istovremeno je salijeće Royal Loomis, privlačan ali prilično nezanimljiv prosac.
Mattie zna da je primljena na studij kreativnog pisanja na koledžu Barnard u New Yorku, pa će preko ljeta raditi kao služavka u otmjenom hotelu u Adirondacksu i od zarade će – ako joj to život dopusti – platiti školarinu. Mattie više od svega voli riječi: riječi koje piše, riječi koje pamti, riječi koje joj pružaju način da preživi okrutnu stvarnost koja je okružuje, riječi koje ponajčešće ostaju duboko urezane u njoj. A onda joj, jednoga dana, u ruke dopadne svežanj sudbonosnih riječi – zbirka pisama koju joj povjerava mlada žena po imenu Grace Brown, malo prije nego što će poći na plovidbu čamcem, na kojoj će se utopiti.
Jer godina je 1906., a zagonetna pogibija Grace Brown isti je onaj istiniti događaj koji je već nadahnuo Theodorea Dreisera da napiše Američku tragediju, ekraniziranu u filmu Mjesto pod suncem. U Polarnoj svjetlosti Jennifer Donnelly sa stogodišnje razdaljine poseže za istim motivom kako bi snažno ocrtala siromaštvo, rasizam i feminizam s početka dvadesetog stoljeća. Mattie iskrenim i lucidnim riječima snažno ocrtava svoj svijet, tako različit od stvarnosti s kojom se suočavaju njeni današnji vršnjaci. Ona svjedoči patnjama i smrti iz blizine kakva se više ne susreće često.
Polarna svjetlost odmah je po objavljivanju postala omiljeno štivo i jedna od rijetkih savremenih knjiga uz koje se nevolje i radosti jednog davno izgubljenog svijeta doimaju stvarnima poput sadašnjosti.