Knjiga za ovu sedmicu

knjiga

Biblioteka KSC-a Vogošća preporučuje za ovu sedmicu
DIVNI NOVI SVIJET, Aldous Huxley
Divni novi svijet je jedna od prvih kritika potrošačkog društva. U biti, prva kritika “ugodnog ropstva”, načina života u kojem ljudi žive prividno sretni, a zapravo se njima manipulira.
Daleko u budućnosti svjetski Nadzornici stvorili su idealno totalitarno društvo. Zahvaljujući pametnoj primjeni genetskog inženjeringa, pranja mozga i nove droge koja nudi trenutno blaženstvo bez popratnih posljedica, svi su stanovnici – sretni potrošači. Čini se da je Bernard Marx jedini koji osjeća čudnu čežnju za bijegom od programirane sreće i užitka. Možda je lijek za njegove nevolje posjeta jednom od nekoliko preostalih rezervata za divljake, u kojima se može živjeti starim, divnim, nesavršenim načinom života.
Genijalno zamišljena budućnost Aldousa Huxleyja baca zasljepljujuću svjetlost na sadašnjost i s pravom se smatra remek-djelom.
Aldous Huxley pisao je nevjerovatno proročanski. Oštroumniji je vodič u budućnost nego ijedan drugi romanopisac 20. stoljeća… Orwellova 1984. nikada nije stvarno došla, ali Divni novi svijet svuda je oko nas.