Knjiga za ovu sedmicu

ju ksc

Biblioteka KSC-a Vogošća preporučuje za ovu sedmicu

ČEŠLJUGAR, Donna Tartt

Sin privržene majke i nepouzdanog oca, trinaestogodišnji Theo Decker preživi teroristički napad u newyorškom Muzeju za modernu umjetnost dok je s majkom razgledao slike flamanskih majstora. Njegova mama nije preživjela napad. Jedan čovjek u muzeju na samrti mu ukazuje na malenu sliku Carela Fabritiusa koju je njegova majka posebno voljela i koju Theo potom uzima.
Ostavši sam i izgubljen, bez porodice i rodbine i bez mjesta za život, sebi ga prima bogata porodica njegovog školskog prijatelja. U svom novom domu na Aveniji Park Theo ne snalazi se baš najbolje, školske kolege i prijatelji ga uznemiruju jer ne znaju kako bi razgovarali s njim, muči ga nepodnošljiva čežnja za majkom i godinama se drži za predmet koji ga najviše podsjeća na nju – sliku malenog češljugara – njegovog simbola prkosa i ujedno svjedoka jednog izgubljenog života.

Ta moćna i prelijepa slika s godinama koje slijede uvući će ga u kriminalno podzemlje, među dilere umjetninama i drogama, u epicentar sve opasnijeg kruga u kojem će njegov život i život njegovih najbližih visiti o tankim nitima koje se svakog trena mogu prekinuti.

Češljugar Donne Tartt vodi nas na uzbudljivo književno putovanje od blještavila elitnog Upper East Sidea preko mračnih antikvarnih radionica u Greenwich Villageu do pustoši predgrađa Las Vegasa i uskih riječnih amsterdamskih kanala u napetu priču o umjetnosti i ljubavi, gubitcima i opsjednutosti, o preživljavanju i kreaciji, i o najdubljima tajnama identiteta i sudbine.

Češljugar je savremeni američki klasik koji je izazvao veliku polemiku kod stručne javnosti, ali i nepodijeljenu naklonost čitalaca, s obzirom na to da je knjiga već doživjela na stotine izdanja, prodata u tri miliona primjeraka i prevedena na trideset i jedan jezik, dok se na listi Njujork tajmsa nalazila duže od trideset sedmica.