Knjiga za ovu sedmicu

ju ksc

Biblioteka KSC-a Vogošća preporučuje za ovu sedmicu

BJEGUNI, Olga Tokarczuk

Bjeguni je knjiga o hodanju, o promjenama mjesta, o hodočašćenju, o putovanju kao traganju za nepoznatim u i uokolo sebe samoga, o pogledu na život, postojanje, kao putovanje i potragu, u krajnjem smislu riječi, potragu za spoznajom.

U romanu Bjeguni uspomene s putovanja prepliću se s pronicljivim istraživanjem ljudskog tijela u kontekstu života, smrti, kretanja i migracije. Chopinova sestra u tajnosti odnosi srce svog brata u Varšavu. Jedna žena vraća se u rodnu Poljsku da bi olakšala muke svom smrtno bolesnom prijatelju iz mlađih dana. Kunicki polako tone u ludilo kada njegova supruga i dijete tokom odmora misteriozno nestanu i jednako se iznenadno ponovo pojave.

Kroz ove briljantno zamišljene likove i priče, prepletene s opsesivnim, zaigranim i znakovitim meditacijama, Bjeguni istražuje šta znači biti putnik, nomad, tijelo u pokretu ne samo kroz prostor već i kroz vrijeme. Odakle si? Iz koje zemlje si doputovao? Kuda ideš? – Tri su Putnička Pitanja. Očaravajući, uznemirujući, i potpuno originalan, roman Bjeguni nudi odgovor vrhunskog pripovjedača.