Knjiga za ovu sedmicu

knjiga

Biblioteka KSC-a Vogošća preporučuje za ovu sedmicu

I SUNCE JE ZVIJEZDA, Nicola Yoon

I Sunce je zvijezda donosi priču o jednoj djevojci, dječaku i svemiru. Pisana je iz perspektive glavnih likova Daniela i Nataše, a na taj način autorica dijeli knjigu na poglavlja i održava zanimljivu dinamiku. Ponekad, uz priče iz pera glavnih likova, poglavlja donose i priče likova koje susreću usput, a one su redom dirljive i edukativne.

Daniel i Nataša su tinejdžeri, na pragu punoljetnosti. Iako žive u Americi, Daniel je Korejac, dok Nataša dolazi s Jamajke, a zajedničko im je da imaju problematične porodične odnose. Za Daniela, tu je problem s njegovim bratom Charlijem koji je oduvijek bio u svemu bolji od njega, dok nenadano nije suspendovan s Harvarda i počeo se ponašati bezobrazno, baš kao i s roditeljima koji previše očekuju od njega, dok je Natašina briga otac – neuspješni glumac s Jamajke koji za svoj neuspjeh indirektno krivi porodicu.

Pored toga, Nataša ima još veći problem. Zbog nesmotrenog ponašanja njenog oca cijeloj porodici prijeti deportacija. Naime, ilegalni su imigranti, što znači da je maturantica koja je u Americi već osam godina na pragu toga da joj se cijeli život okrene naglavačke selidbom na Jamajku koju više ne smatra svojim domom. Ali tu do izražaja dolazi njena snaga i karakter, jer kreće u borbu za ostanak u zemlji gdje nenadano susreće Daniela, pjesnika čiji su najveći problem roditeljska očekivanja, posebno nakon što je on bio prisiljen preuzeti ulogu “savršenog” brata.

Sudar svjetova događa se kada iznenada spasi Natašin život i poželi je upoznati jer je uvjeren da mu je suđena.
Oba glavna lika su dosta ozbiljni za svoje godine – Daniel pomiren sa sudbinom da mora postati doktor kako bi ispunio očekivanja roditelja, a Nataša u borbi za ostanak. Oboje su u svojoj nezrelosti uvjereni da su jako realni i odrasli, ali zapravo im treba još puno iskustva da nauče kako život u rukavu obično krije čuda te da biti odrastao ne znači prestati se nadati, nego baš suprotno.

Knjiga posvuda ima skrivene lekcije, zapravo najviše u kratkim sporednim pričama koje su redom tužne, pa tako pripovijedaju o odustajanju od snova, nekad čak i života. Način pisanja je lagan, pitak, štivo je jednostavno, slatko, ali i gorko, mladenački, a opet vrlo odraslo.
Na trenutke je i djetinjasto, posebno kada se u priču uplete ljubav, što i odgovara sedamnaestogodišnjacima. Knjiga kombinuje tipične tinejdžerske “probleme” s ozbiljnijim životnim temama.

I Sunce je zvijezda idealno je štivo za mlade i krasan podsjetnik da se ipak sve događa s razlogom.