Knjiga za ovu sedmicu

ju ksc

Biblioteka KSC-a Vogošća preporučuje za ovu sedmicu

DJEČAK SA RUKAMA STARCA, Bekir Husejinović

Dječak sa rukama starca priča je o putu spasa i smrti kojim su prošli Bošnjaci Podrinja nakon pada zaštićene zone UN-a Srebrenice u ruke Mladićevih zločinaca. Knjiga nam donosi istinitu i potresnu priču o nekoliko maloljetnika koji su punih devet mjeseci nakon okupacije Srebrenice ostali opkoljeni u neposrednoj blizini tog grada i koji, krijući se u improvizovanoj zemunici pod zemljom, preživljavaju zimu boreći se za vlastiti život, kako se prehraniti i opstati u najsurovijim uslovima.
Ispovijest Bekira Husejinovića napisana je hronološki, obuhvatajući period od 11. jula 1995. do 6. aprila 1996. godine, uz jednu epizodu iz maja 1992. godine u kojoj je opisan četnički napad na njegovo rodno mjesto Glogovu kod Bratunca. Priču Dječak sa rukama starca odlikuje autentičnost doživljaja i neposrednost kazivanja. Stalna dilema da li se predati ili i dalje biti progonjen po podrinjskim vrletima, kao i neprestani obrati u borbi za preživljavanje daju ovoj priči dramsku dinamičnost.
Bekir sa svojom grupom na slobodnu teritoriju izlazi tek u mjesecu aprilu 1996. godine. U ovoj knjizi donosi nam i djelimična iskustva o navikavanju na normalne životne uslove, te borbu sa svojim sjećanjima, strahovima i traumama.

Čitaoca će ova priča naučiti kako strah i nevjerovatno surovo i gotovo nezamislivo iskustvo tjeraju šesnaestogodišnjeg dječaka da sazri i očvrsne. Bekir iz sata u sat otkriva granice svoje snage, izdržljivosti i snalažljivosti i svaki put ih pomiče, često ni sam ne vjerujući da je sve to uopće moguće preživjeti.