Knjiga za ovu sedmicu

kultura

Biblioteka KSC-a Vogošća preporučuje za ovu sedmicu

SABLJA ŠEJHA HASANA KAIMIJE – PUT IZ MEKE, Isnam Taljić

Roman izrazitog stila i brižljive strukture, snažnih ekspresionističkih i oniričkih naboja, iznijansirano interpretiranje raskoši bosanskog jezika. Na fonu napetog pripovijedanja o neobičnom povratku s hadža iz Mekke, strašni huk bosanske šume i neumitno proticanje Drine pretapaju se u stvarnost bošnjačkog života u ratovima i između ratova, svjedoči o važnim i potiskivanim zbivanjima (Sarajevska buna u 17. stoljeću, progona Bošnjaka s one strane Drine u 18. i 19. stoljeću. Prvi svjetski rat, agrarna reforma i džandari, 1941., komunistička pošast, 1992., i JNA-srpski zločini, odbrana opstanka), odražavajući fantazmagoriju Bosne u posljednjih 400 godina.
Šejh Hasan Kaimija, poznat kao Kaimi Baba, jedan je od istaknutih bosanskih sufijskih šejhova iz 17. stoljeća. Iza sebe je ostavio zapažen poetski opus. Bio je šejh kaderijskog reda i pročelnik Hadži-Sinanove tekije u Sarajevu. Iako se nerijetko duhovni autoriteti u sufizmu poistovjećuju sa odsustvom društvenog i političkog angažmana, Kaimija je bivajući čovjekom tekije jednako bio i čovjek društva u kojemu je živio i radio. Nije se libio niti protestvovati protiv vlasti – konkretno, povodom poskupljenja hljeba – pa je zbog toga protjeran iz Sarajeva u Zvornik gdje je osnovao i tekiju i imao veliki broj derviša. Nakon smrti ukopan je na Kula Gradu gdje mu se i danas nalazi turbe.
Ovo je i roman o dvojici velikih šejhova, Hasanu Kaimiji i Mehmedu Hafizoviću, biljezima o vrtlogu vremena i na vjetrometini prostranstva, o životu uz rijeku-granicu koja nepomirljivo razdvaja dva svijeta.