Knjiga za ovu sedmicu

ju ksc

Biblioteka KSC-a Vogošća preporučuje za ovu sedmicu
SLIKAR DUŠA, Ildefonso Falkones
Historijski roman o ljubavi, strasti, podjelama i umjetnosti.
Ildefonso Falkones, autor nezaboravne Katedrale na moru, u ovom romanu o ljubavi, umjetnosti i osveti predstavlja raskošan portret Barselone uoči modernizma.
Barselona, 1901. Grad je ispunjen velikim previranjima. Jad i bijeda siromašnih u suprotnosti su sa otmjenošću i raskoši na gradskim ulicama, gdje se već ističe nekoliko jedinstvenih zdanja, simbola modernizma.
Mladi slikar Dalmau Sala, sin nepravedno pogubljenog anarhiste, živi između ta dva suprotstavljena svijeta. Njegova porodica i Ema, žena koju voli, spadaju u vatrene i nepokolebljive borce za prava radnika i siromaha. Međutim, Dalmau radi u fabrici keramike don Manuela Belja, konzervativnog buržuja, tvrdokornog i zagriženog katolika, koji ga približava atmosferi u kojoj caruju bogatstvo i stvaralačke inovacije.
U iskušenju pred zavodljivim ponudama buržoazije spremne da kupi njegova djela i njegovu savjest, Dalmau će biti prinuđen da potraži vlastiti put, kao čovjek i kao umjetnik, i da se udalji od poroka kako bi otkrio šta mu je uistinu bitno: vrijednosti za koje se zalaže, ljubav jedne hrabre žene, a prije svega slike koje nastaju kao plod njegove mašte i prenose na platno duše najvećih bijednika koji se smucaju ulicama uskomešanog grada u kome je klica buntovništva pustila korijene.
Falkones vrtoglavo brzo vodi radnju, a pritom uzbudljivo opisuje kako je izgrađena Barselona, klasnu borbu i borbu arhitektonskih stilova. Još jednom potvrđuje da je najbolji savremeni pisac historijskih romana u Španiji.