Knjiga za ovu sedmicu

knjiga za ovu sedmicu

Biblioteka KSC-a Vogošća preporučuje za ovu sedmicu

ME’MED, CRVENA BANDANA I PAHULJICA, Semezdin Mehmedinović

Nagrade „Meša Selimović“ i „Mirko Kovač“ za najbolji roman na govornom području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Kada pacijent s akutnim infarktom odgovori ljekaru Amerikancu kako mu je ime, dogovoriće se da ga radi lakšeg obraćanja tokom ljekarske procedure zovu „Me’med“. Iako je prije infarkta već petnaestak godina živio u SAD, nerazumljivost njegovog imena Semezdin Mehmedinović tek je sada postala važna, gotovo sudbinska tema.

Nakon infarkta pacijent želi da prestane da pije lijek čiji su neželjeni efekti problemi s pamćenjem. Ljekaru je, međutim, važno srce i ne shvata u čemu je problem s uspomenom-dvije. Vozeći se američkom pustinjom sa sinom Harunom, koji se bavi snimanjem noćnog neba, otac stalno osluškuje šta će reći o ratu, kako će se sjećati opsade Sarajeva. Ne može sebi oprostiti što je sina, tada još dječaka, držao u Sarajevu tokom cijelog rata. Kada ih zaustavi policija, Harun insistira da on odgovara na pitanja: manje mu se čuje strani naglasak.

Pripovjedačeva žena Sanja poslije moždanog udara ne zna ni koji je datum, godina, ni gdje se nalazi. Išla bi na Čengić Vilu, ali je u Vašingtonu nema. U svakodnevnim pokušajima oživljavanja uspomena na Sarajevo, na vrijeme kada su se upoznali, na osamdesete i na rat, Semezdin i Sanja se na kraju nađu usred zaglušujuće samoće.

Ovo je roman o porodici, o mužu, ženi i sinu, roman o emigraciji, o nizu emigrantskih samoća, Americi onakvoj kakva ona jest i kakvom se doživljava kroz iskustvo nekoga ko se sedamdesetih i osamdesetih godina živeći u Sarajevu i u Jugoslaviji formirao kroz američku kulturu… Roman je o zaboravu. I o strahu od zaboravljanja…